היא רק רוצה לישון: 6 טיפים לשנת לילה רציפה אצל תינוקות
לא ישנת גם הלילה? נמאס לך מעיגולים שחורים בעיניים? את מגיעה לעבודה עייפה ומרוטה? בכתבה הבאה מחכים לך 6 טיפים, שיעזרו לתינוק, וגם לך, לישון שנת לילה רצופה וטובה
אם את אמא טרייה, יש סיכוי טוב שאת לא זוכרת מה היא שנת לילה רציפה, אולי אפילו שכחת שינה מה היא (וגם בעלך 😉 ). לא ברור בדיוק מי המציא את המושג "לישון כמו תינוק" ובאיזה קטע?!, אבל אין ספק שמהרגע שהתינוק נולד כל הורה חותר למטרה אחת ברורה: שהתינוק יישן כל הלילה. אז אם בדיוק עכשיו את מקפצת על כדור פיזיו או שאת יודעת שזה מה שתעשי הערב, ואם לילות לבנים זה לא הקטע שלך – אספנו במיוחד עבורך 6 טיפים, שיעזרו לתינוק, לך ולשאר בני הבית להירדם בקלות ולישון שנת לילה טובה ורצופה.
טיפ ראשון: שינה טובה, טקס שינה ומה שביניהם
שינה טובה היא מרכיב חשוב בהתפתחות התינוק והיא מושפעת מתהליך ההירדמות וההשכבה שלו, אבל לא רק, שינה טובה תלויה גם במצב הרגשי של התינוק, בשובע שלו, במידת הנוחות שלו, באווירה והסביבה העוטפת אותו ובגורמים נוספים.
תפקידך כאמא (וכהורים) לעזור לתינוק "להבין" מתי יום ומתי לילה, מתי זמן פעילות ומתי הגיע הזמן לישון.
בעזרת טקס שינה התינוק יבין, כי היום נגמר ושנת הלילה מתקרבת, תסייעי לו להיפרד מהיום וממך, להיכנס לסטייט אוף מיינד של רגיעה ולהחליק בנינוחות לשנת לילה רצופה ועמוקה.
איך יוצרים טקס שינה?
טקס שינה הוא תהליך של פעולות קבועות, המבוצעות בסדר קבוע ובשעה קבועה כל ערב:
- עמעום האורות בבית: אם יש עדיין שמש בחוץ, במיוחד בעונת הקיץ, מומלץ להסיט את הווילונות.
- הורדת עוצמת הווליום בטלוויזיה וגם בטון הדיבור
- אמבטיה מרגיעה
- עיסוי והלבשה
- הנקה או האכלה מבקבוק, במידה ויש צורך
- חיבוק
- סיפור או שיר
- נשיקת לילה טוב
כל הצעדים בטקס נועדו לעזור במעבר בין פעילות היום העמוסה והרועשת לאווירה רגועה ונינוחה, תוך הורדת המינון והעוצמות של היום והענקת תחושת בטחון נעים לתינוק.
באיזה גיל מומלץ להתחיל את טקס השינה?
מומלץ להתחיל טקס שינה קבוע כבר מימיו הראשונים של התינוק.
באיזה שעה מומלץ להתחיל את טקס השינה?
מומלץ להתחיל את טקס השינה כ-45 דק' לפני השינה ובין השעות 18:30 ל-20:00.
כמו כן, חשוב להקשיב לסימני העייפות (טיפ 2).
5 טיפים נוספים ללילה קסום:
2. הקשבה לסימני עייפות
סימני העייפות של התינוק הם שפשוף אוזניים ועיניים, פיהוקים, בהייה, חוסר רצון לשחק ובהמשך גם התנהגות "נודניקית". בעת זיהוי סימני עייפות מומלץ להתחיל את טקס השינה, כך שתהליך ההרדמה יהיה מהיר וקל יותר.
3. סדר יום
סדר יום קבוע יעזור לתינוקך להבין, כי אין "הפתעות" בשגרת יומו, ויסנכרן את השעון הביולוגי שלו עם סדר היום והשינה אותו תקבעי. הידיעה מה הולך לקרות בכל רגע תתרום לתחושת הרוגע והשלווה של התינוק במשך היום ותשפיע באופן ישיר גם על מהלך ההרדמה ושעות הלילה.
4. סיום יום באופטימיות
בכל גיל וגם בינקות, הערב והלילה הם זמן לעיבוד חוויות היום. סיום אופטימי וחיובי עם חיוך ובאווירה רגועה יעזור לתינוק להיות פחות טרוד, להרגיש בטוח ולהירדם עם חיוך, מה שיוביל גם לשנת לילה טובה יותר ועם סיכוי גבוה יותר להיות שינה רצופה לאורך זמן.
5. אחידות
אם הורה אחד יעשה טקס שינה מסוים והשני טקס אחר, או אם כל יום סדר הדברים יהיה שונה, זה יבלבל את התינוק ויעניק תחושה הפוכה מהתחושה הרצויה – רוגע ובטחון. שימרו על אחידות בין הדמויות המובילות בחייו של התינוק. בשלב זה מומלץ להעביר את הכתבה גם לבן או בת הזוג, שיקראו ויישמו ביחד אתכם את הטיפים 🙂
6. עקביות היא שם המשחק!
קראת את כל הטיפים עד כאן, שימרי על עקביות והתמידי בצעדים בהם בחרת, כדי ליצור תהליך בריא, שיוביל לשנת לילה רצופה של תינוקך (ולא פחות חשוב, גם שלך!).
לסיכום,
במספר צעדים די פשוטים תוכלי לסייע לשעון הביולוגי של תינוקך להבין מתי שעות היום ומתי הגיע הלילה. בעזרת התמדה בתהליך עקבי ואחיד שכולל: טקס שינה המתחיל בסימני העייפות, סדר יום קבוע וסיום היום בחיוך; תעזרי לתינוק להירגע ולהרגיש בטוח ותגדילי את הסיכויים שתינוקך יישן שנת לילה טובה ורצופה.